Osmanthus ismertető

Osmanthus ismertető

Az apróságokban rejlő nagyság

Gyakran érezzük azt, hogy a boldogság az apró dolgokban rejlik. Elég, hogy egyszer is elemeljük tekintetünket okostelefonunkról, és körülnézzünk.

Elég tekintetünket egy zöld rétre emelni, és megcsodálni a hangyát, amely egy kis morzsát szállít; vagy épp azt a fűszálat, mely a délutáni szellőben zizeg; esetleg a lepkét, mely az ágra száll.

Nem csak a természetben merülhetünk el: az apró dolgok nagysága bárhol megtapasztalható magunk körül, még a városban is! Elkapni egy ismeretlen barát tekintetét a buszon, mosollyal köszönteni az új napot, minden reggel inni egy energizáló kávét, dolgozni menni biciklivel a szélben, amely hajunkat fújja, meghallgatni egy dalt és visszatérni kedves emlékekhez képzeletünkben.

Igen, valóban igaz: a boldogság az apró dolgokban rejlik. Nagyon gyakran az apróságokból bontakozik ki a csoda, az ámulat. Ugyanaz az a bűvölet, amely akkor ér minket, amikor váratlan megérezzük egy kisvirág illatát.


Egy összetéveszthetetlenül elragadó virág, mely olyan, mint a hold

Az Osmanthus fragrans vagy bódító illatosfa neve is jelzi e virág értékét: intenzív illat, úgy tűnik a semmiből jön, váratlanul, éppen azért mert egy apró virág árasztja.

„Abódító illatosfa, ellentétben más finom és intenzív illatú virágokkal, egy olyan aromát tár elénk, mely felfrissíti a levegőt, de épp elég intenzív ahhoz, hogy a messziségbe áradjon. Nehéz elhinni, hogy ez a virág a természetből származik és nem a holdról vagy a paradicsomból.”

mondja a kínai költő Yang Wanli. A népmesékben ezek a finom virágokat a holdhoz kötik. Az egyik ilyen legenda szerint, az bódító illatosfa a hold paradicsomában növekedett. Egy napon egy istenség, amely ott élt, rájött a sok kínzásra, mellyel az embereknek találkoznia kell, és hogy enyhítse fájdalmukat, úgy határozott hogy bódító illatosfa magokat szór el a világban. Így történt tehát, hogy az ezekből a virágokból nyert kivonat segített enyhíteni az emberek szenvedését.

Még ma is, az a holdhoz kötődik: épp a hold ünnepének alkalmából, minden ősszel Kínában a virágot fiatal házasoknak ajándékozzák a termékenység és a családi boldogság ünneplésére. Így a bódító illatosfából, és különösen annak virágaiból készült oldatból és a levelek kivonatából, a l’Erbolario létrehozott egy új, finom és illatos termékcsaládot: ez az Osmanthus!Copyright L'Erbolario Natúrkozmetikumok © 2020
Created by Ricci

PayPal PayPal PayPal PayPal PayPal Shipping