Menü
Kosár

Állatkísérlet mentes

Örökké állatbarátok


Elutasítjuk a késztermékek kozmetikai tesztelését állatokon

Első fitokozmetikumunk létrehozásakor megszületett bennünk az elhatározás, hogy az állatkísérletek minden formáját elutasítjuk. Mindez már 1978-ban szilárd meggyőződésünkké vált, amikor a L’Erbolario még csak egy kis gyógynövényboltban volt fellelhető Lodiban, a Corso Archintin. Az állatokon végzett tesztek kegyetlen gyakorlatát már akkor elfogadhatatlannak tartottuk. Saját bőrünkön és legközelebbi barátainkon próbáltuk ki, hogy első kozmetikai receptjeink biztonságosak és jótékony hatásúak-e. A L’Erbolario s.r.l. nem sokkal később megkezdte együttműködését a Paviai Egyetem belgyógyászati és orvosi terápiás osztályával, és még ma is itt teszteljük termékeink biztonságát.

Azonban soha nem elégedtünk meg csupán azzal, hogy termékeinket nem teszteljük állatokon. Évek óta harcolunk a LAV-val (Élveboncolás Elleni Liga) együttműködésben, amely több kampányba is bevont minket (kezdve az állatok elhagyásának ügyétől a cirkuszi állatok alkalmazásáig), és mindenekelőtt a kozmetikai állatkísérletek eltörléséért vívott harcba is beszálltunk. 1992-ben, szintén a LAV-val együtt, több más olasz gyógynövény szaküzletet bevonva, több mint 20 ezer kérvényt küldtünk el az Európai Parlamentbe az állatkísérletek eltörlésének kérvényezésére. 2004 szeptemberében, amely dátum a késztermékek állatokon való tesztelésének betiltásához köthető, a LAV-val együtt egy olyan győzelmet ünnepeltünk, amelyre büszkén gondolunk, mert bár csak csepp vagyunk a tengerben, de mi is hozzájárultunk annak eléréséhez.

Az alapanyagok tesztelése

Miután elértük a rég áhított célt, a késztermékek állatokon történő tesztelésének betiltását, már csak egy ellentét maradt megoldatlan, melyet soha nem hagytunk figyelmen kívül: bár a késztermékeket már nem lehet állatokon tesztelni, alapanyagok esetén még mindig végezhetőek állatkísérletek.

Éppen ezért, már 1998 óta nagy lelkesedéssel veszünk részt a Stop Ai Test Su Animali Nemzetközi Standardjének betartásában, melyet a legfontosabb nyugati, európai és amerikai állatbarát szövetségek hoztak létre. A Standard egyetlen egyszerű és rendkívül hatékony dolgot kér: hogy a résztvevő üzletek ne használjanak fel olyan alapanyagokat, amelyek csak csatlakozásuk után kerültek tesztelésre.

Teljes mértékben együttműködünk a Nemzetközi Standard irányelveivel- ahhoz minden körülmények között szorosan tartjuk magunkat-, mely szerint a már bevizsgált anyagok tömegének használatával elérhető az állatkísérletek gyakorlatának megszüntetése, arra késztetve az alapanyagok gyártóit, hogy a kíméletes alternatív teszteket válasszák.

Az állatokon végzett kozmetikai kísérletek teljes betiltása

A LAV-val és számos más szövetségessel együttműködésben, akiket szintén elborzaszt a gondolat, hogy az állatok hasztalan szenvednek, egy új, további cél elérését tűztük ki: az állatokon végzett kozmetikai kísérletek teljes betiltását ( a kozmetikai termékeket és a alapanyagokat illetően egyaránt).

Azonban ahogyan attól sajnálatos módon tartottunk, ennek elérése most meghiúsulhat. Íme, még egyszer, miért is álltunk a LAV oldalára, melynek „Az állatokon végzett kozmetikai tesztek ideje lejárt” elnevezésű kampányához 2011 áprilisában teljes meggyőződéssel csatlakoztunk. Több mint 5000 gyógynövény szaküzletet vontunk be, melyek csatlakozással és aláírásokkal támogatják az ügyet. A kérvényeket az Európai Parlamentbe, az Európai Bizottsághoz azzal juttattuk el, hogy 2013. március 11-e legyen a végső határidő a betiltásra.

Franco Bergamaschi, a L’Erbolario alapítója, az állatvédelmi napok során kétszer is felszólalt, és hangsúlyozta, hogy benyújtja bárkinek a kérvényét, aki, akárcsak mi, hisz abban, hogy egy ilyen fontos cél nem hiúsulhat meg.