Menü
Kosár

Barnulás kisokos

 

A napozás nem egy nagy ördöngősség, hiszen a folyamat magától megtörténik. Az egyenletes, hosszan tartó barnulás viszont igazi művészet. A következőkben összegyűjtöttük a legfontosabb 5 tippet, amelyek elsajátításával hosszan tartó és mély barnaságra tehetsz szert.

1. Fényvédelem

Napozáskor az első és legfontosabb szempont, hogy bőrünket megóvjuk a nap káros sugaraitól. Mivel mindannyiunk bőre más és más, fontos, hogy fototípusodnak megfelelő napvédő terméket válassz (a termék állaga másodlagos, a faktorszámot viszont körültekintően érdemes kiválasztani). Ha nem tudod, hogy a te bőröd melyik típusba tartozik és milyen fényvédő faktorra van szüksége, itt egy kis segítség:

1-es fototípusú bőr (lassan barnul, viszont könnyedén leég)

  • jellemzők: világos, szeplős bőr, szőke/vörös haj.
  • ajánlott faktorszám: 50+.

2-es fototípusú bőr (nehezen barnul és gyakran leég). 

  • jellemzők: világos, napsütés hatására pirossá váló bőr, szőke/barna haj. 
  • ajánlott faktorszám: kezdetben 50-es, pár nap napozás után 30-as faktor.

3-as fototípusú bőr (lassan barnul és néha leég)

  • jellemzők: világos bőr, szőke/barna haj.
  • ajánlott faktorszám: 30

4-es fototípusú bőr (könnyedén barnul)

  • jellemzők: barna vagy sötétbarna haj. 
  • ajánlott faktorszám: 20

5-ös fototípusú bőr (rendkívül könnyen barnul)

  • jellemzők: erős bőr, sötétbarna/fekete haj
  • ajánlott faktorszám: 20, majd ezt követően 15. 


Érdekesség - Mit jelent a faktorszám?
Alapállapotban a bőr 10 perc alatt ég le. Egy napvédő termék faktorszáma azt mutatja, hogy hányszorosára növekedik meg ez az időtartam a termék használatával. Például egy 30-as faktorszám harmincszorosára növeli meg az időt, ami alatt leég a bőrünk ( 30 x 10 perc = 5 óra)

 

 

 

2. Extra védelem

Bármilyen fényvédőt választasz, ajánlott pár óránként újra felvinni a bőrre a krémet, illetve ha azt víz éri. Továbbá az arcon, nyakon, esetleges tetoválásokon érdemes magasabb faktorszámú krémet használni, hiszen ezeken a részeken érzékenyebb a bőr. Illetve akad még két igazán kényes terület is, az ajkak és az anyajegyek. Ha úgy érzed neked is különösen érzékenyek ezek a területek, használj anyajegyvédőt és herpeszmegelőző ajakápolót.

 

 

Érdekesség - Hogyan működnek a napvédők?
A napozó krémek egy vékony kis réteget képeznek a bőrön, amely védi azt a káros, leégésért és öregedésért felelős UVA- és UVB-sugaraktól. Olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek elnyelik vagy visszaverik a napsugarakat.

 

 

 

3. Intenzív barnulás

A barnulást elősegítő termékeket azoknak ajánljuk, akiknek erős és borostyán árnyalatú bőrük van, mely jobban ellenáll a napsugaraknak és mindazoknak, akik még intenzívebbé akarják tenni barnulásukat a lehető legnagyobb mértékben.

4. Napozás után
 
Ha szeretnénk sokáig megőrizni a nehezen megszerzett színünket fontos, hogy a napozás után érzékennyé vált bőrt megnyugtassuk, megfelelően tisztítsuk majd regeneráljuk. Érdemes olyan termékeket választani erre a célra melyek tápláló és frissítő hatásúak. 

 

5. Környezetvédelem

Napjainkban egyre égetőbb feladattá válik Földünk megóvása, érdemes ezért minden apró szokásunkon változtatni, hogy az új generációk számára is egy élhető bolygót adhassunk át. Ajánlott olyan napozó termékeket választani, amik nem tartalmaznak oktinoxátot és oxibenzont (olyan UV szűrők, amik káros hatással vannak óceánjaink korall-élővilágára), illetve arra sem árt ügyelni, hogy a kozmetikumaink csomagolása újrahasznosított legyen. Szerencsére a L’erbolarionál pont ilyen termékeket találsz!

 

Érdekesség - Az óceánok védelme
Napozó termékeinket 2021-ben életbe lépő szabályozás értelmében a hawaii korallok védelmét jelölő címkével láttuk el, ugyanis termékeink nem tartalmaznak oktinoxátot és oxibenzont.